Livet på luckan – LV6 i Göteborg

Det är såklart med lite darr jag träder innanför grindarna vid Kasernvakten. 16 år gammal, egentligen fortfarande ett barn.Vad väntade? Skulle man bli mobbad, som morbror Johan sagt att alla värvade blev när han gjorde lumpen vid Flottan? En redan inryckt rekryt ledsagade mig till 4:e batteriet och logoment 5, som skulle bli min nya hemvist i 10,5 månader. I luftvärnet heter det batteri och inte kompani. Fick mitt skåp och sängplats anvisad varpå jag anmodades följa med till förrådet för att hämta min utrustning. Gubbarna (civilanställda) som jobbade där, hade mycket god blick för vilken storlek man drog, och allt gick som smort. Man fick en säck att stoppa grejorna i och i ett huj var man ute.

Det visade sig att jag var först på plats av oss sex som skulle ligga på lucka 5. En efter en droppade de in, Ingemar (Lappen) Hernefeldt från Boden, Bertil  (Tjockebertil som inte alls var tjock)  Andersson, Gbg, Bengt Nilmo,(märkligt nog inget smeknamn) Gbg, Curt Eriksson (Trollhättan) från Brålanda men boende i Trollhättan, och slutligen Roy Svensson (Lellesvensson), också han från Göteborg. Själv blev jag kallad Småland förstås. Öknamnen myntades väldigt snabbt, men hur de uppstod minns jag inte längre. Hursomhelst blev vi på kort tid ett ganska sammansvetsat gäng som trivdes bra ihop.
;”>Framåt kvällen, när vi hade ätit middag så tyckte vi att vi kunde gå en sväng inne på området, så vi knallade iväg bortåt pjäshallarna där kanonerna förvarades. Det skulle vi inte gjort, för inom kort kom en av vakterna beväpnad med kpist och sa att där fick vi inte vara. Oj oj, det visste ju inte vi men det vara bara att dra hemåt, för att istället söka upp ”markan”. Där fanns det t.o.m. en 17″ TV samt fika att köpa. Jättebilligt förstås! Jag märkte snabbt att Curt ”Trollhättan” och jag trivdes bra ihop, och redan denna första kväll blev inledningen av en livslång vänskap, vilket säkert kommer att framgå av flera berättelser här om mitt liv.Vi kom från ganska likartade uppväxtförhållanden, alltså bondpojkar från landet, han i Dalsland och jag i Småland. Ingemar Hernefeldt var en äkta norrlänning med sina särdrag, och de tre andra urgöteborgare och alltså på sin mammas gata redan från starten. Vi var alla födda 1942. Vi tillhörde befälsskola I vilket stod för ”Instruktör”, och  var vad man kallar ”värvade”, och alltså tänkta som blivande yrkesbefäl i Luftvärnet. Det skulle så småningom visa sig att endast 8 av oss 23 som ryckte in fortsatte inom det militära. Vi andra muckade som Konstaplar (korpral i armén) efter fullgjord värnplikt den 19 mars 1960. Sex av oss, däribland Curt ansågs inte lämpliga som militärer och underkändes. Ingen av dem verkade särskilt sorgsna över det… Själv kom jag på nedre halvan av de som erbjöds en anställning, men brydde mig föga.

Fr. vä 525 Andersson, 281 Stjernquist, 557 Eriksson, 113 Nilmo , 543 Svensson och 897 Hernefeldt

Det kan ju låta motsägelsefullt när jag skriver att jag faktiskt trivdes bra hela tiden i lumpen. Antagligen beroende på att vi utvecklade en stark vänskap inom vår tropp, i synnerhet Curt och jag. Dessutom var våra befäl överlag hyggliga, även om vi stötte på en och annan som nog tog ut sina tillkortakommanden hemma på oss unga grabbar. Framförallt var det unga kadetter, alltså studenter som skulle bli reservofficerare, och tyckte att de var av en högre sorts folk. Som väl var låg de inte inne mer än några veckor så vi stod ut med dem.

Batterichefen (=Kompanichef) såg vi egentligen inte till annat än vid morgonuppställningarna då vi alla besvarade hans hälsning ”God morgon befälselever” med ett rungande ”God morgon kapten”! Vi hade tre olika batterichefer,  en strong militär kapten Karlsson som alltid hade sin schäferhund vid sin sida och som gick under benämningen ”Kalle Kula”. sen en elegant, alltid klädd i uniform av fint tyg vid namn kapten Kronberg, och sista tiden en mild och  vänlig herre, kapten Westling,

Vår skolchef var löjtnant Åke Linnerhed,en kärv person som nog ville framställa sig som tuffare än han egentligen var. I grunden en hygglig person, lärde vi oss efterhand. Fänrik Jörgen Thulstrup var en mycket sympatisk ung man vid den tiden, som vi unga rekryter såg upp till.Jag har sett att han gjorde fin karriär inom Försvaret, och jag tror han var Generallöjtnant vid pensioneringen. Bor i Åkersberga vad jag förstår. Utöver dessa officerare hade vi furir Andersson, en beskedlig snäll ung man, överfurir Håll, lite äldre än de andra befälen, lågmäld och hygglig, samt sergeant Johansson, en mycket  hygglig karl som vi alla gillade skarpt. En tid under sommaren hade vi en kadett-sergeant Bergqvist, som vi alla hatade. Vi låg på Ringenäs skjutfält invid Halmstad nästan hela sommaren, med massor av övningar i skogarna runtomkring. Han tog ut sitt dåliga humör på oss, och drev oss till vansinne titt som tätt. En kväll var vi inne på Folkets Park i Halmstad på dans, och hade bytt om  till civila kläder trots att detta var förbjudet om man inte hade minst 24 timmars permis. Vem var där tror ni? Jo, Kadett Bergqvist! Han dök genast på oss och lovade att han nästa dag skulle anmäla oss för detta hemska brott, vilket skulle rendera oss några dar i buren. Dagen efter, en smällhet sommardag, hade vi övningar i skogarna bortåt Tiarp och Bergqvist var fortsatt tyken och dum mot oss. Då rann sinnet på oss, måttet var rågat, och vi lovade honom dyrt och heligt därute i skogen, att om han anmälde oss för att vi hade civila kläder den där kvällen i Parken, så skulle vi vid första bästa lämpliga tillfälle ge honom ett rejält kok stryk som han sent skulle glömma! Det blev aldrig nån anmälan, och fortsättningsvis var han rätt beskedlig i sitt uppträdande mot oss.

Många år senare, när vi flyttat till Frösakull och var bjudna på fest på Ringenäs Golfklubb av goda vänner, såg jag bland dessa en person som jag tyckte mig känna igen. Frågade värdinnan vem han var. Jo, vi bor grannar i Långedrag, sa hon, och han heter XXX Bergqvist. Då klarnade bilden! Det var samme Bergqvist som vi haft som Kadett 35 år tidigare. Jag berättade kort mitt minne av honom, och bad henne att inte nämna saken för honom. Hon höll förstås inte det löftet, för rätt som det var kom han fram till mig och sa ”jag har hört att du inte gillar mig, pga en händelse långt bak i tiden”. Så vi slog oss ned och jag berättade för honom anledningen, men utelämnade att vi hotat honom med stryk. Jag tror nog att han kom ihåg det hela, men ville väl inte riktigt medge det. ”Jag får be om ursäkt för mitt dåliga uppträdande” sa han. ”Man var ung student, trodde väl man hade all makt i världen, och att rekryter skulle behandla på det viset”, fortsatte han. Det hela slutade i förbrödring, ett flertal skålar under kvällen, och i flera år träffades vi på de gemensamma vännernas fest under ytterst vänskapliga former. Han hade sedemera blivit polis men lämnat det yrket och arbetade då vi umgicks som försäkringsman. Tyvärr gick han bort alldeles förtidigt, har jag hört.

 




10 svar till “Livet på luckan – LV6 i Göteborg”

  1. Jättekul Kenne att få läsa om din ungdom och vad du fått genomgå och ev. lida också, vad jag förstår av hittills läst biografi av ditt liv. Ska fortsätta läsa imorron, tycker om att det får sjunka in hos mig, innan jag fortsätter. Kramar från syster🥰

  2. Hej, spaennande laesning, jag aer son till Elsie foedd Nilsson, och kaende vaeldigt vael Karin och Oskar paa Vaermlansgatan som du naemner i din beraettelse

    • Hej Mats,
      Kul att du laest min blogg. Jag har varit daalig med att skriva på senare tid, men hoppas faa lusten tillbaka naer hostmorkret laegger sig over oss. Hur kommer det sig att du kaende Karin & Oskar? Karin var ju syster med min morfar Gustaf. Din mamma Elsie Nilsson aer jag osaeker paa om jag har kaent. Tacksam om du kan ge mig lite mer feedback om henne.
      Gissar att du bor utomlands, att doema av din stavning. Ser fram emot att hoera fraan dig!
      Haelsningar
      Kenne

  3. Hej Kenne,
    Min morfar var Nils Johanssson, Aabogen. Tror mig minnas att han och Karin var syskon, samt Ingrid som bodde i Aabogen, med andra.
    Mvh
    Mats

    • Hej igen Mats!
      Nu kan jag placera både dig och din mamma Elsie. Din morfar Nils och min morfar Gustaf var bröder. Jag minns Elsie, men var så liten när hon var vuxen, så jag kan inte se henne framför mig längre. Tror hon flyttade till Ljungby som ganska ung. De var många syskon på gården i Åbogen, bl.a. Ingrid, som tog över gården efter föräldrarna. Nils bodde länge där, högst upp på vinden efter att hans fru gått bort, men jag tror han slutade sina dagar boende hos sin andra dotter Maja-Stina. Han var ofta hemma hos oss i Kåraböke. En mycket speciell man, som åkte på en gammal motorcykel, och hjälpte folk med att bygga hus etc. En erkänt duktig snickare. Minns att han alltid rökte pipa.
      Var finns du nuförtiden?
      Med vänlig hälsning,
      Kenne

  4. Hej Kenne,
    Just, morfar Nils bodde utanfoer Hoekoen, Bjoernoen hette gaarden om jag minns raettt. Var daer som barn paa sómmaren. Kan inte historien om den gaarden, naer den byggdes etc. Tror att morfar Nils var med och byggde Aabogen som jag ocksaa tillbringade tid som barn paa sommaren.
    Just nu aer jag i Sverige, kommer foerbi regelbundet paa mina resor, men bor i Rio Brasilien sedan 80talet.
    Mvh
    Mats

    • Du har rätt Mats. Gården heter Björnön. Maj-Stina var gift med en kusin till min far Axel Stjernquist. Hans namn var Karl Stjernquist, och han dog för några år sen. Gården i Åbogen är väldigt gammal, med anor sen 1600-talet. Ägs nu av Ingrids barnbarn Tomas, som övertog den efter Ingrid & Gunnars äldste son Mats. Nils var förstås behjälplig med tillbyggnader av lagårn etc, då han bodde på gården.
      Du bor verkligen långt från hembygden! Jag har varit i Brasilien två gånger 1990. Köpte möbelhudar där till min möbeltillverkning (soffor). Var i Rio några dar, bodde på ett fint hotel som SAS rekommenderade. Det låg precis i ena änden av Copacabana, nära en militäranlägning. Har glömt namnet. Flög till Porto Alegre och sen vidare till en liten stad nära gränsen till Argentina. Har glömt även det namnet. Var även i Argentina och Uruguay då.
      Det finns en Facebook sida som heter ”Släkt och hembygd i Virestad”. Där kan du få mycket lokal information.
      Med vänlig hälsning,
      Kenne

  5. Hej Kenne,
    Intressant det du skriver. Du bodde troligen paa hotel Sofitel naer du var i Rio. Hade paa kaenn att Aabogen har tradition sedan aarhundraden, ”gammaldags” stort traehus kommer jag ihaag. Hur var det med Bjoernoen, som var ett ”nyare” hus 60 aar sedan kommer jag ihaag, har du historien om detta hus? Kommer ihaag att Kalles far bodde i Hoekoen, cyklade dit med hans soener Lasse och Olle, kopte kolaboenor i den lokala lanthandeln.
    Mvh
    Mats

  6. Hej igen Mats,
    Sorry för sent svar. Jag har endast svaga minnen från mina besök på gården Björnön, men tror inte gården har samma gamla historia som Åbogen.
    Kalles far hette Axel och bodde i Hökön. Gift med Olga, och minns jag rätt hade de elva barn! Min farfar Nils-Johan Stjernquist var bror med Axel, och farfars fru Jenny var syster med Olga!! Så här ser du hur Hökön-släkten och Åbogen-släkten hör samman.
    Lasse och Olle minns jag, men det är länge sen vi träffades. När jag hade företaget i Älmhult, var Olles fru anställd hos oss, men det är nu snart 40 år sen.
    Ser fram emot att vi håller kontakten fortsättningsvis.
    Med vänlig hälsning,
    Kenne

  7. Hej Kenne,
    Tack foer all information, spaennande laesning. Foerstaar nu historien bakom familjerna. Vi haaller kontakten.
    MVH
    Mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*