Pehr Hörberg & altartavlor


Lite mer än en kilometer från mitt barndomshem, i byn Övraön utanför Älmhult i Småland, växte konstnären Pehr Hörberg upp. På platsen där hans födelsehem låg finns en minnessten, som i många år förde en anonym tillvaro, men som numera vårdas ganska väl. När jag var ung låg det ett sågverk precis intill, där jag f.ö. jobbade en tid. Pehr H kom att bli välkänd, främst för de 87 altartavlor han målat, bl.a den i hemförsamlingen Virestads K:a. Denna räknas som en av de största i Norden med sina 6×7 mtr. Målad år 1800 i fyra delar på linduk, av lin som odlats och vävts i trakten. Väven spändes upp på ladugårdsväggen hos bonden Peter Jönsson i Välje, tillika donator av tavlan, där PH fick bo under tiden han målade tavlan. Motivet föreställer ”Jesus lär var dag i templet”.
Som barn, när jag fick följa med på Julottor och andra högtider, satt jag ofta och betraktade den vackra tavlan. Man var ju inte alltid så uppmärksam på det prästen predikade om vid den åldern.

Varför berättar jag detta? Jo, Pehr Hörbergs måleri tycks följa mig genom livet. Altartavlan i Söndrums K:a i Halmstad där jag bor nu är även den målad av honom (1787) på temat ”Jesu nedtagning från korset” , liksom den i Vapnö K:a,(1789)som också hör till vår församling, med tema ”Maries kyrkogång.” Han har även målat tavlan i Årstads K:a, inte långt härifrån.
Söndrums K:a & Vapnö K:a

Söndrums K:a

Inte nog med det, han har även målat altartavlorna i Stigtomta K:a (1812) och Husby-Oppunda K:a (1799), också den i Stigtomta-Vrena församling, inte långt från Nyköping. Hustru Titti är född där och döpt i en av dessa kyrkor. Visst är livet fyllt av tillfälligheter, ibland viktiga, ibland  oviktiga, men inte desto mindre intressanta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*